Hvorfor har jeg behov for læsebriller eller glidende overgang?

Figuren viser hvordan øjets linse fokuserer på afstand og ved læsning. Alderssyn er når linsen bliver stiv.

Hvis du har behov for læsebriller, kender du sikkert følelsen af, at mobilen skal holdes i strakt arm for at læse de små bogstaver. Man har simpelthen vanskeligt ved at læse alt der er tæt på. Her kommer en forklaring på, hvad der er galt og hvordan man løser dette problem. På dansk kalder vi tilstanden alderssyn, eller presbyopi.

Til venstre ses simplificerede tværsnit af øjet set fra siden, når der ses på afstand og nær. Øjet virker næsten som et kamera, hvor lyset kommer gennem hornhinden og linsen før det fokuseres på nethinden, der er en slags billedsensor. Når vi ser på afstand, er linsen afslappet og relativt flad. Når vi skal se tæt på fx når vi læser, skal linsen presses sammen for at kunne fokusere korrekt.

Over tid reduceres linsens fleksibilitet og minimusafstanden for fokus stiger. Babyer kan se helt ned til 10 cm afstand. Som 40 årige kan vi typisk kun fokusere til en afstand på cirka 50 cm. Det er omkring den naturlige læseafstand og vi får gradvist behov for læsebriller. I 70 års alderen er linsen så stiv, at vi slet ikke kan fokusere tæt på med linsen. Derfor er man helt afhængig af en læsebrille.

Lad os se på, hvad der sker for en normaltseende, som ikke ikke har behov for afstandsbriller, når evnen til at fokusere tæt på er væk.

Brillers styrke angives i dioptrier hvilket er en enhed, der måler fokusafstand. Styrken måles i 1/fokusafstand i meter og benævnes D. For at kunne fokusere på læseafstanden 40 cm kræves en brille med 1/0,4m = 2,5 D. Dette er den typiske læsebrille, når evnen til at fokusere tæt på er helt væk.

Nedenfor er vist, hvordan et landskab og en bog ser ud for en person, som har godt afstandssyn, men har mistet evnen til at fokusere tæt på. Landskabet ses tydeligt, men bogen er helt utydelig.

Afstand med perfekt syn
Læse med aldersyn uden +2D briller

For at bogen bliver skarp, er det nødvendigt at bruge læsebriller. Med læsebriller bliver synet som nedenfor.

Afstand med 2D læsebriller
Læsesyn med læsebriller

Med læsebrillerne er bogen blevet helt klar. Desværre er det nu umuligt at se på afstand. For at kunne se på afstand, skal læsebrillerne af.

Det er et stort besvær at skulle tage briller af og på efter om der skal ses på afstand eller nær. En god løsning er briller med glidende overgang, som har styrker til både afstand og læsning i ét, så man ikke dagen igennem skal skifte mellem brille alt efter, om der skal fokuseres tæt eller på afstand. Det er teknisk vanskeligt at lave gode briller med glidende overgang og rigtig mange har købt sådanne briller og opgivet at vænne sig til dem.

Briller med glidende overgang blev patenteret i England helt tilbage i 1907 og har gennemgået en lang række forbedringer. Den digitale revolution har betydet, at brillerne af højeste standard nu kan produceres godt og billigt.

Nøgleordet hedder her skræddersyede brilleglas, eller ”free form”, som er en særlig måde at slibe brilleglas på, som giver en hidtil uset præcision med mulighed for hurtig tilvænning, da synsfeltet er langt større end hidtil.

Brilleklubben specialiserer sig i denne type brilleglas, som beskrives nærmere i følgende link.

Prisen for skræddersyet brilleglas med glidende overgang er kun 1.500 kr. hos Brilleklubben.

Ring til os