Hvad gør jeg med ridser i brilleglas?

Ridser i brilleglas efter et fald på cykel

Hvad gør jeg med ridser i brilleglas? Her giver vi tips til om reparation, polering og erstatning er mulig. Vi er bedst og billigst til at montere nye brilleglas i dit stel, som sikkert kan genbruges.

Ridser er desværre hvad der sker, hvis du taber brillerne eller er ude for en faldulykke. Særligt på fortov eller asfalt giver den ru overflade glassene en hård behandling og resultatet kan være svære skammer og ridser i brilleglassene. Moderne brilleglas er helt klare, da de har antirefleks på overfladen. Med ridserne er klarheden væk og selv små ridser er derfor meget generende.

Kan man reparere/fjerne ridser i brilleglas?

Normalt kan man slibe og polere ridser væk, hvis der er små ridser på bilen eller spisebordet. Brilleglas er imidlertid umulige at reparere. Det skyldes antirefleksbehandlingen. Antirefleks er en højteknologisk behandling af glasset, der foregår i vacuum i et rent rum, hvor der dampes forskellige metaller på glassets overflade under meget høj temperatur. Metallagene reducerer brilleglassets genskin og det er årsagen til, at glasset er helt gennemsigtigt.

Tidligere, da brilleglas var lavet af glas kunne man bestille en ny antirefleksbehandling til brilleglassene. Brilleglassene blev rengjort i floursyre for at fjerne alle rester af gammel overfladebehandling, hvorefter en ny behandling blev dampet på glassene. Den proces er i dag forbudt, da floursyre er et af de allerfarligste stoffer at arbejde med.

Heldigvis er nye brilleglas ikke så dyre som tidligere. Hos Brilleklubben kan du typisk forny dine brilleglas med glidende overgang for 1500 kr. Fragt og montering er med prisen.

Kan solbriller repareres/poleres for ridser?

Svaret kan være ja. De fleste solbriller sælges uden antirefleksbehandling. Du kan vurdere dette ved at kontrollere farven på genskinnet.

For solbriller med antirefleks er genskin naturligvis meget mindre end for solbriller uden. Der er et svagt grønligt genskin for solbriller med antirefleks. Uden antirefleks er der er et stærkt ufarvet genskin. På billedet er der genskin fra en hvid pære.

Uden antirefleks er der mulighed for at polere mikroridser på samme måde som vi kender fra billygter og andet plast. Det skulle være muligt at polere sådanne ridser væk med tandpasta, som jo grundlæggende er et mildt polermiddel. Du kan derfor være heldig at polere solbriller med tandpasta! Tricket virker desværre kun for mindre ridser.

Dækker forsikringen skader på briller?

Mange indbo/ulykkes forsikringer dækker brilleskader. Ofte sender forsikringsselskabet en såkaldt “brilleerklæring”, hvor en optiker skal estimere en reparationensudgift. Typisk dækkes udgiften op til 5500 fratrukket en selvrisiko på omkring 1000 kr. Brilleklubben hjælper gerne med sådanne erklæringer.